The Civil Society, Negotiational Participation and Pluralism: “Demos”, Where Are You?

Yazarlar

DOI:

https://doi.org/10.5281/zenodo.13334648

Anahtar Kelimeler:

Democracy, society, civil society, negotiational participation, pluralism

Özet

Demokrasi, neredeyse 2500 yıldır insan toplumları için siyasi bir fenomen olagelmiştir. Bunda belki de temel nedenlerden biri, hem insan toplumlarının bir olguyu kabul ve uygulamada ikiyüzlü davranmaları hem de bahse konu olgunun insan toplumlarında belirli kesimler tarafından siyasal güç ve iktidarların korunması ve idamesi için kullanılmasıdır. Bu savın, tarihte birçok örnekleri mevcuttur. Bu savı ortadan kaldırma yolunda ise, insan toplumlarına demokrasi adına düşen belki de en önemli sosyo-politik öğeler, sivil toplum, müzakerecilik, katılımcılık, müzakereci katılımcılık ve çoğulculuk kavramları ile betimlenebilmektedir. Zira bunlar olmadan ne demokrasinin devamlılığı, ne demokrasinin sağlıklı uygulanabilirliği, ne de demokrasinin serbest seçimler, basın özgürlüğü, düşünce-ifade-vicdan özgürlüğü, seçme ve seçilme hakkı vb. gibi temel ilkelerinin bir anlamı kalacaktır. Dolayısıyla, sivil toplum, müzakereci katılımcılık ve çoğulculuğun eksikliğinde, o toplumda uygulanan demokrasi, “sahte ve sözde” bir demokrasi olacaktır. Bu çalışmanın amacı, bir toplumda gerçek ve demokratik bir demokrasinin varlığına ışık tutan ve onu gerçekleyen söz konusu üç olgunun birbirleriyle olan ilişki ve etkileşimlerini toplumsal bağlamda irdelemektir. Bu çalışmanın önemi, toplumlar ve onları yöneten siyasal rejimlerde demokrasinin temel ilke ve prensiplerden öte, daha çok sivil toplum, müzakereci katılımcılık ve çoğulculuk gibi ileri demokrasi anlayış ve tutumları ile hayat bulduğuna ve uygulanabilir olduğuna dikkat çekmektir. Esas olarak nitel araştırma metodolojisini benimsemiş olan bu araştırmada, bilimsel kitap, makale, tez, rapor ve bildirilerden bilimsel verinin elde edilmesinde yararlanılacak; doküman analizi, içerik analizi ve yorumsamacılık gibi bilimsel araştırma yöntemlerinden faydalanılacaktır.

Referanslar

Aristotle. (1941). Politics, in The Basic Works of Aristotle. (Richard McKeon ed., Benjamin Jowett trans. New York: Random House.

Aristoteles. (1944). Politika, Cilt I-III. (Niyazi Berkes, Çev.). İstanbul: Maarif Basımevi.

ATTAC (The Association for the Taxation of financial Transactions and Citizen’s Action). (2012). Kimin Avrupası?: Halkın Avrupası ile Şirketlerin Avrupası Arasında. (Deniz Banoğlu, Çev.). İstanbul: Metis Siyah Beyaz.

Cohen, Jean ve Arato, Andrew. (1992). Civil Society and Political Theory. Cambridge, MA: MIT Press.

Daly, Martin (2000). A Fine Balance: Women’s Labor Market Participation in International Comparison. F.W. Sharpf, V.A. Schmidt (eds.). Welfare and Work in the Open Economy. (s. 467-510). New York: Oxford University Press.

Demir, Nesrin. (2010). Demokrasinin Temel İlkeleri ve Modern Demokrasi Kuramları. Ege Akademik Bakış, 10(2), 597-611.

Demirović, Alex. (2004). Der Zeitkern der Wahrheit. Zur Forschungslogik kritischer Gesellschaftstheorie. Joachim Beerhorst, Alex Demirović ve Michael Guggemos (eds.). Ktirische Theorie im gesellschaftlichen Strukturwandel. (s. 475-499). Frankfurt am Main: Suhrkamp Verlag.

Diez, Georg ve Roth, Chtistopher. (2010). What Happened? The 80*81 Book Collection: Part One, Zürih: Edition Partick Frey.

Ehrenberg, John. (1999). Civil Society: The Critical History of the Idea. New York: New York University Press.

Erdoğan, Mustafa. (1999). Anayasal Demokrasi, 2.b. Ankara: Siyasal Kitabevi.

Gordon, Robert H. (2000). Kant, Smith and Hegel: The Market and the Categorical Imperative. Frank Trentmann (ed.). Paradoxes of Civil Society: New Perspectives on Modern German and British History. (s. 85- 105). New York, Oxford: Berghahn Books.

Gönenç, Özgür. (2007). Küresel Dünyanın Yeni Sömürü Silahı. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi, 29, 79-91.

Habermas, Jürgen. (2002). “Öteki” Olmak, “Öteki”yle Yaşamak: Siyaset Kuramı Yazıları. (İlknur Aka, Çev.). İstanbul: YKY Yayınları.

Hampton, Jean. (1986). Hobbes and the Social Contract Tradition. Cambridge, UK: Cambridge University Press.

Heywood, Andrew. (2006). Siyaset. İstanbul: Liberte Yayınları.

https://en.wikipedia.org/wiki/Participation

Hyppolite, Jean. (1969). Studies on Marx and Hegel. (J. O’Neill, Trans.). New York: Basic Books Inc.

Kaynar, Mete Kaan. (2005). Sivil Toplumun Kavramsal Tarihi ve Sivil Toplumla İlgili Güncel Tartışmalar. H.Ü. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 23(1), 339-369.

KA-DER (Kadın Adayları Destekleme ve Eğitme Derneği). (2005). Eşit Temsil İçin Cinsiyet Kotası: Erkek Demokrasiden Gerçek Demokrasiye. İstanbul: Acar Matbaacılık.

Yayınlanmış

23.07.2024

Nasıl Atıf Yapılır

Ak, G. (2024). The Civil Society, Negotiational Participation and Pluralism: “Demos”, Where Are You?. Journal of Sustainable Equity and Social Research, 1(1), 01–14. https://doi.org/10.5281/zenodo.13334648

Sayı

Bölüm

Makaleler